Výroba mýdla za tepla, aneb Hot Process

Protože ho miluju! Ne, ale teď vážně, rozdíl mezi výrobou mýdla za tepla a za studena, neboli CP a Hot Process (HP) je překvapivě v teplotě. Pokud vás zajímá domácí výroba mýdla, tak jste již určitě na tyto názvy ve svém hledání narazili.

Výhody a nevýhody

Do velkých výhod CP řadíme jeho jednoduchost, přehlednost a dobré výrobní výsledky i pro úplné začátečníky. Bezesporu do benefitů této metody je nutné zařadit také obrovský potenciál vytvořit nádherný design. Pro CP metodu existuje mnoho krásných technik, ve kterých výrobci mýdla po celém světě dokonce soutěží. Podívaná je to vskutku překrásná….

Výroba mýdla za tepla

Naproti tomu HP je metoda, kterou bych začátečníkovi rozhodně na rozjezd jeho mýdlopokusů nedoporučila. Je zde velká nutnost, aby odhodlaný tvůrce měl již povědomí, jak výroba mýdla probíhá. Příprava receptury je v podstatě stejná jako u výroby mýdla za studena, ale zde veškerá podobnost končí. Ano, mýdlo se v tento okamžik „vaří“. Dokonce zde může nastat takzvaná vulkanická reakce, kdy mýdlová hmota vzkypí a důstojník s míchacím nástrojem musí hmotu ukáznit a vrátit hezky zpátky do výrobní nádoby.

Po ukončení saponifikace, tedy v okamžik, kdy je veškerý hydroxid hezky navázaný na všechen olej a mýdlo je hotové a bezpečné. Nastává hlavní chvilka slávy pro HP mýdlo a to je jeho výživná složka, tu totiž naplánujeme přidat až v okamžik, kdy je vše hotové a tedy nám hydroxid neničí tyto velmi vzácné a samozřejmě i drahé suroviny. Do výživné části je tedy žádoucí přidávat oleje lisované za studena a esenciální oleje v top kvalitě. S velkými designovými kreacemi je třeba nepočítat, i když i v této metodě existují tvůrci, kteří se vypracovali na celkem slušný vzhled výsledných produktů. Na konci procesu tedy do formy putuje mýdlo, které je z chemického hlediska již hotové.

Co mají společného

Jediné v čem si CP a HP mýdla schodně libují je doba zrání. Každá metoda k tomu má odlišný důvod. Zatímco mýdlo vyrobené metodou za studena dobu zrání využívá k ustálení chemických i fyzikálních procesů, troufám si říci, že mýdlo vyrobené metodou za tepla si při zrání řeší jen fyzikální stav. Tedy zbavuje se vodní složky, vytváří si krystalickou mřížku a tvrdne, tedy stává se trvanlivějším….

krásné mýdločasy Vám přeje Hedvika
Mydlárna Bohemikus